Träningsverksamhet

Träningsgrupper

Skidlek och ungdomsträning

Hestra IF har träningsgrupper för barn och ungdomar. Träningen sker året i olika omfattning.

Tisdagsträning startar i början av oktober, i år tisdagen den 11 oktober.  Träningarna startar 17.45 och håller på till cirka kl 18,45 – 19,00 beroende på vilken grupp man tillhör. Vi börjar med barmarksträning. Så fort vi får tillgång till snö övergår vi till skidåkning.  Stavar skall medtas till alla barmarksträningar. Vänligen märk ditt barns stavar med deras namn. Vi har sju olika träningsgrupper. Åldersindelningen nedan skall ses som en riktlinje. Hänsyn tas till utvecklingsnivå, kompisar, syskon, gruppstorlek etc. Det viktigaste är att barnen har roligt och vill delta i träningarna. I den minsta gruppen har klubben krav på att en förälder skall vara med sitt barn under hela träningen. Gällande föräldrar som inte deltar på träningarna, så önskar skidledarna att man aktivt skall visa sig i början och slutet av träningen. Kan förekomma information som skidledarna önskar delge till föräldrar

Grupp 1 – födda 2017
Grupp 2 – födda 2016-2015, tävlingsklass D/H 7-8
Grupp 3 – födda 2014-2013, tävlingsklass D/H 9-10
Grupp 4 – födda 2012-2011, tävlingsklass D/H 11-12
Grupp 5 – födda 2010-2009, tävlingsklass D/H 13-14
Grupp 6 – födda 2008-2007, tävlingsklass D/H 15-16
Grupp 7 – 12 år eller äldre, utvecklingsgrupp / tävlingsförberredande

Torsdagsträningar:
Säsongen 2020/21 startade vi med torsdagsträningar, vilka vi sedan har fortsatt med. Träningen riktar sig till ungdomar från 11 år eller äldre. På torsdagarna har vi enbart en grupp och ledarna roterar efter ett schema. För att delta skall man behärska sin egen utrustning. Träningarna fokuserar på skidträning och mindre på lek. Under barmarksdelen kör vi rullskidor på torsdagar. När snön kommer växlar vi mellan skate och klassiskt likt tisdagsträningarna.

Rullskidor:
Grupp 3-7 kommer köra rullskidor på tisdagar. Schema kommer senare. Vid rullskidsträning är det obligatoriskt hjälmtvång, inga undantag kommer att ges! Ledarna rekommenderar även rullskidsspetsar. Rullskidor finns att låna vid klubbstugan. Har du tillgång till egna ser vi gärna att dessa tas med.

Klädsel inför träningarna:
Barmarksträning och skidträning är fysiska aktiviteter och vi blir varma då vi rör oss hela tiden. För de minsta barnen är overall eller liknande lämpligt. För barn från 8-9 års ålder och äldre gäller att undvika klä barnen med för tjocka kläder. Låt dem ha en extra jacka på sig innan träningen vid kallt väder, vilken tas av strax innan vi börjar. Vår rekommendation för klädsel är:
• Underställ och en tunnare jacka och byxor. Kyligare dagar rekommenderar vi en väst/ett
mellanlager eller liknande samt en tunn mössa.
• Tunna handskar rekommenderas, inga stickade fingervantar då dessa blir blöta och kalla.
• På fötterna har vi löparskor vid barmarksträningen förutom den minsta gruppen där det går
bra med stövlar/vinterskor.
Tänk på att använda oömma kläder (det händer att vi kryper i grus). Vid regn blir vi blöta men vi
håller igång så att ingen skall frysa.

Sjukdomar:
Barmarksträning och skidträning är fysiskt krävande. Barnen måste vara fullt friska då de deltar. Under hösten och vintern går många infektioner och det är naturligt att hen missar något träningstillfälle.

Mat och vätska:
Ledarna ser gärna att barnen fått i sig tillräckligt med energi innan träningen. Se även till att ha druckit ordentligt innan träningen, vi svettas mycket och har inga vätskepauser under träningen. Passa gärna på att fråga era barn om eventuellt toabesök behövs innan träningen.

Efter träningen:
Klubbstugan är öppen efter träning för dusch och ombytte. Ledarna ser gärna att barnen nyttjar klubbstugan för ombytte efter träningen då detta stärker gemenskapen i gruppen. Kafeterian kommer vara öppen på tisdagskvällar hela säsongen.

När du deltar i skidträningen skall du vara medlem i Hestra IF. Detta kostar 100:- per kalenderår för barn & ungdom upp till 20 år. Medlemsavgiften betalas in via – Swish 123 024 1380 eller BG 974-5522. Ange kontaktuppgifter som referens.

Det går bra att anmäla sig på plats vilken tisdag som helst under säsongen eller via kontaktformuläret nedan om ni vill komma och testa på att vara med i vårt glada skidgäng! Det är ingen bindande anmälan och provträning kostar ingenting. Nya deltagare är välkomna på tisdagar!

  Barnets namn (för- och efternamn)

  Barnets personnummer (ååmmdd-xxxx)

  Förälders namn (för- och efternamn)

  Adress

  E-postadress

  Mobilnummer

  Skidträning för vuxna

  Skidträning ålder 16-100 år.
  På tisdagar 17:45 är det skidträning för de äldre som vill träna hårdare. Träningen vänder sig till de som vill köra lite tuffare träning med inriktning på skidåkning. Alla medlemmar är varmt välkomna att komma med i TEAM Hestra. På försäsongen kör vi barmarksträning (medtag stavar) , när vintern kommer kör vi på snö.

  Herrmotion ”Vasaloppgruppen”
  På onsdagar 18:00 kör ”Vasaloppsgruppen” träning. Träningen vänder sig till alla som vill bedriva motionsträning, kanske inför ett Vasalopp, eller också vill man bara komma ut och motionera lite tillsammans med andra likasinnade. På försäsongen kör vi löpning och stavgång så medtag stavar.

  Tjej/Dam-motion, ”Tjejvasagruppen”
  På måndagar kl 18.00 kör “Tjejvasagruppen”. Träningen vänder sig till alla som vill bedriva motionsträning, kanske inför tjejvasan eller något annat skidlopp, eller också vill man bara komma ut och motionera lite tillsammans med andra likasinnade. På försäsongen kör vi jogging/stavgång. Vid mörkrets inbrott är all träning på elljusspåret, jogging, skidstavgång i backe mm. Medtag stavar.

  Program

  Program för en vecka under höst och vintersäsong:

  Måndagar – Tjejmotion/Vasagrupp

  Hestrastugan: 18:00. Längdåkning/stavgång/löpning

  Tisdagar – Ungdomsträning/Skidlek och vuxenträning

  Hestrastugan 17:45. Längdåkning/stavgång/löpning

  Onsdagar – Herrmotion/Vasagrupp

  Hestrastugan 18:00. Längdåkning/stavgång/löpning

  Torsdagar – Ungdomsträning 

  Hestrastugan 17:45. Längdåkning. Denna träning är till för de äldre barnen/ungdomarna som vill träna både tisdag och torsdag.

   

   

   

   

   

   

   

   

  ungdomar

   

   

   

   

   

   

   

  Här kan du läsa mer om längdskidåkning och få träningstips från Svenska skidförbundet.