Avslutning av måndagsstyrkan

I måndags avslutades höstens styrketräning. Likt alla veckor var det gott om starka deltagare.Vad som var mer olikt var att Daniel Åkerberg ytterst välförtjänt fick pris som den som varit med mest då han varit Mr. 100 %, starkt! Vidare bjöds det på skumtomtar och fina Hestra-julgranskulor som Johanna skapat. Stort tack till Johanna för höstens ledarskap och välkomna alla i vår!

Styrkeavslut

Lång-SM quiz

Följande quiz ställdes de gulblå för inför lång-SM. Hur många rätt får du? Skicka in svaren till info@hestramys.se så kan du vinna en tablettask.

Den 1 juli 1969 genomfördes den officiella utflyttningen av Ostkustens marinbas från Stockholm till Muskö. Musköbasen är en av världens största underjordiska örlogsbaser. Vid bygget sprängdes 1,5 miljoner kubikmeter sten ut ur berget, och anläggningen är större än Gamla stan i Stockholm. I berget inryms bland annat dockor, verkstäder, kontor, förråd samt ett kök som hade en kapacitet för 2 000 personer per måltid. Den största av de tre dockorna är 250 meter lång och de högsta partierna mäter fyrtio meter från botten till topp. Anläggningen inuti berget består av separata block som förbinds med tunnlar, varje block har egna elverk och ventilationsanläggningar och kan fungera helt avskilt från omvärlden. Kontoren är inrymda i byggnader som står fritt i berget vilket skyddar dem från detonationer som kan skaka berget.

2004 beslutades det att Ostkustens marinbas skulle avvecklas. Beslutet slog fast att den svenska marinen bara skulle ha en marinbas. Var finns den? 2 p

 

Vi passerar på vägen till Muskö fyra städer som inrymt regementen, Borås, Jönköping, Linköping samt Södertälje. Vilken sorts regementen handlar det om i respektive stad? 2 p för varje rätt bokstav, 3 poäng om det dessutom är rätt nummer.

 

Vilket årtionde invigdes Muskötunneln? 2 p

 

Redan innan Muskötunneln invigdes fanns det busstrafik på Muskö. Vilken färg hade de? 2 p

 

I vilken kommun ligger Muskö? 2 p

 

Musköbasen är fortfarande avspärrat område. På grund av den verksamhet som idag bedrivs på Muskö tillåts inga studiebesök. Men hur många bodde på Muskö 2010? Inom 20 % ger 2 p

 

Muskö ligger i Stockholms skärgård. Fråga a) Ungefär hur många öar, holmar och skär består Stockholms skärgård av? (Mellan Björkö-Arholma och Öja-Landsort). Inom 20 % ger 2 p.

Fråga b) Ungefär hur många nautiska mil sträcker sig skärgården österut från fastlandet? Inom 20 % ger 2 p.

 

Nu några orienteringsfrågor. Vi ska springa i Stockholms län men bo i Södermanland. På lång-SM ifjol gick totalt sju medaljer till dessa två distrikt. Vilka sju löpare var detta? 1 p per löpare.

 

Sista frågan. Bland det bästa med orienteringen är att klaga på vårt rankingsystem, som bland att ligger till grund för startlistorna på SM. Nämn topp5 i Västergötland på både dam- och herrsidan. 1 p per löpare.

Hestraiter i Europa

Medan de flesta hestraiterna tar igen sig efter O-Ringen, tränar inför DM eller tävlar på hemmaplan så är tre gulblåa ute i Europa med diverse landslag. Samuel och Filip är på öppet landslagsläger i St. Moritz inför nästa års junior-VM i orientering och bjuder här på en bild från 3057 meters höjd.

FilipSamuelStMoritz

 

Andreas är däremot med landslaget i orienteringsskytte i Mikkeli, Finland för årets VM. Här ses hela den svenska VM-truppen på plats.

VMtrupp

 

Kvalitetstid i Trollsås

När Jonte bjuder in till tempopass i Trollsås, då nappar många. Årets pass drog ett tjugotal deltagare som kämpade ner varvbanan och sedan njöt av både bad, grill och kokaffe. Tack Jonte för en fin kväll!

Passet genomfört

 

Bad 1

Elden igång

Sprint-SM-stafett – första någonsin

Hestra var idag med och skrev historia genom att deltaga på det allra första svenska mästerskapet i sprintstafett. Tyvärr skrev vi inte in oss resultatmässigt utan hamnade på en elfte plats där tio lag fick gå upp på pallen. Men vi sprang bra, och jämnt! Lovisa sprang bra på förstasträckan och var inne som tolva med flera lag nära framåt. Martin gjorde vad han kunde för att hänga med men tappade lite på lagen framför men gjorde inga misstag. Conny hade tyvärr lite problem med synen och förstod inte riktigt var man fick springa och inte men efter att ha funderat över det förbjudna området på bron gjorde han en bra senare del på sin sträcka. Linnéa på sista sträckan hade inte direkt tiondeplatsen inom räckhåll och efter lite strul in mot varvning var den chansen borta. Vid varvningen jagade Linnés andralag strax bakom Linnéa men hon höll undan och kunde ta oss i mål på en hedrande elfteplats. Lite surt att vi inte fick ta emot pris på podiet men nu har vi motivation att träna till nästa år, då jävlar!

I gårdagens sprintkval lyckades tre hestraiter ta sig vidare till final. Både Lovisa och Linnéa stämplade rätt i den tunna damklassen och gick därmed vidare. Martin gjorde ett stabilt lopp, i en tunn men något större klass än damernas, och blev 17:e vilket räckte för en finalplats. I samma heat hoppade tyvärr Conny över en kontroll och blev inte godkänd. Förutom det, och en bom av större slaget på slutet, hade nog loppet räckt till en finalplats för Conny men man kan ju inte skylla på sånt!

Imorgon sänds finalerna i SVT Play mellan 11:00 och 13:10, se till att bänka er och följ oss, vi lovar att höja nivån ett snäpp högre och göra denna resas bästa lopp!

IMG_1863.JPG

 

Jukolakänslan 2015

Med en vecka kvar till årets upplaga av Jukolakavlen arrangerades i helgen traditionsenligt Jukolakänslan av Joakim Hederskog i Norrahammar. Precis som namnet antyder är det för att den rätta känslan ska infinna sig, med gafflade banor, EMIT-stämpling, bastu och grill. Hestra skickade i år enbart en representant, men Martin L höll den gulblåa fanan högt. En andraplats, enbart slagen av kontrollutsättaren och före flera tunga IKHP-namn smakar gott. Martin säger i en kommentar att; “Jag hade en bra känsla hela vägen, plockade mina gafflingar och kände att klungan minskade. Gjorde en bra utgång på långsträckan och kunde sedan hålla ställningarna. Lovar gott inför kommande helg!”

Jukolakänslan

Martin & Martin åker rullskidor

Igår tog jag mig till Borås och mötte upp den andra Martin på kransmossen. Martin hade skrivit tenta i matematik och var orolig över resultatet. Jag gjorde min sista i måndags och är minst lika orolig. Minst lika orolig var vinden.

Efter ombyte ställde vi oss på rullskidorna och åkte med en starka vinden mot Kransmossen. Tempot var lågt och vi kunde prata om mycket. Vi avhandlade Jukola, Summerburst, träning i allmänhet och mitt pep-talk med Per-Anders dagen innan. I Dalsjöfors vände vi och det hade vi önskat att vinden också gjorde, för därefter var det emellanåt riktigt kraftig motvind. På vägen hem mötte vi Sofia Klasson, hon visste inte vad hon skulle träna. Men träna det skulle hon iallafall, bra säger vi! Sen hände det nog inte så mycket mer.

Eller jo, bilarna på kransmossen tillhörde PRO:s medlemmar som hade årsmöte. Och Erik Wickström åkte runt den nya skidtunneln i Göteborg på 2:18, starkt säger vi men vi tränar också för att slå det rekordet.

Vi glömde ta en bild men här syns Martin när han inspekterar hällristningarna strax söder om Fengerfors.

martin-och-hällristningar

Rapport från Idas stuga

Tjenare!

Torsdag och härlig sprint på schemat. Stuga 12 tycker att dagen varit mycket najz. Dagen fylldes av många skratt, både på TC och camping. Bra sprunget av alla gulblåa hestraiter. Klart snabbaste spurten i vår stuga stod Ida för. Härligt! Yngsta hestraiten Oskar tog en en toppen sjundeplats och även junioren Filip tog en fin-fin elfte plats.

Dagen avslutades sedan med ett lyckat musikquiz. Det var allt från Rolandz “jajamen” till Pockemonlåten. Det blev en rafflande uppgörelse men lag Elsa knep tillslut första platsen strax följt av lag Frida och lag Martin. Det segrande laget bestod av lagledaren Elsa, Kongo, Kent-agent, Sofia K, Linus och en självnämnd Hannah.

Vi i stuga 12 vill nu tacka för dagen och ser fram emot morgondagen! Då vankas mer hestramys:)

Mysiga hälsningar

Sofia G, Lina L, Lars H & Ida H

Rapport från fordonschef, buss 1

Att bli utsedd till fordonschef, så här på sin första Hestraresa, känns förstås väldigt ärofullt. Men kanske skulle jag ha förberett mig lite bättre, till exempel genom att ta med mig den (tydligen) obligatoriska fotbollen. Det är något jag inte kommer missa om åter får förtroendet som fordonschef.  Förutom den fadäsen lyckades jag faktiskt få med mig alla åtta grabbar upp till Borlänge, inklusive matstopp och handling. Viss förvirring uppstod dock i Huskvarna då vi förgäves letade efter en Filip L. Eftersom vi inte hittade någon sådan, fick vi nöja oss med Filip G. Men buss 1 kände sig ändå nöjda med det valet. Bilfärden förgylldes med leken ”20-frågor”. Den urartade något och blev mer ”100-frågor” när Andreas tänkte på Mamma Buse (för den oinvigde så är hon mamma till Björnligan i Kalle Anka). Inte helt lätt att lista ut…

Nu är vi inkvarterade i stuga 2, och snart väntar kvällssamling med hela gänget. Kanske blir det redan ikväll första grenen i 5-kampen?!

image